Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Παίζουν με τη φωτιά για να ξεχάσουμε τα οικονομικά μας προβλήματα Αλλά τα ΜΜΑ βλέπουν μόνο την τρόϊκα και τη Ντόρα


του Κώστα Μπετινάκη

Την ώρα που τα Μέσα Μαζικής Αποβλάκωσης μας τρομοκρατούν -σε συνεργασία με την κυβέρνηση- και μας έχουν να υπολογίζουμε ολημερίς τι θα γίνει με το ευρώ, με τις συντάξεις μας, τις περικοπές μισθών, τις απολύσεις, την ανεργία, παρασιωπούνται σημαντικά γεγονότα, που.....

θυμίζουν άλλες εποχές, όχι σε κόσμους μακρυνούς , αλλά με άμεση επίπτωση στη γειτονιά μας. Επειδή όπως “τα παιδιά μας που πήγαν στην Κορέα”, ίσως χρειαστεί να ξαναπάνε, όπως πήγαν και στο Αφγανιστάν πχ.

Δεν είναι πολύ μακρυά και η εποχή του μεσοπόλεμου, που μας έχουν περιγράψει με τις διηγήσεις τους, καλύτερα κι από τα βιβλία, οι γονείς μας και οι παππούδες μας. Με το τι επακολούθησε.

Λίγες μέρες μετά τον επίσημο τερματισμό του Ψυχρού πολέμου -στη συνάντηση Ρωσίας -ΝΑΤΟ στη Λισαβώνα- ένα ακόμα ψυχροπολεμικό επεισόδιο θυμίζει ότι εκτός από την οικονομική καταστροφή υπάρχει και ο ενδεχόμενος πόλεμος.

Θα δείξει άλλωστε πόσο πολύ μοιάζει το συμπλησίασμα ΝΑΤΟ-Ρωσίας, με το σύμφωνο Μολότοφ-Ρίμπεντροπ.

Δεν πρόλαβε καλά- καλά να κοπάσει ο απόηχος της συνεργασίας Ρωσίας –ΝΑΤΟ και έσκασε η πρώτη δοκιμαστική (;) μπόμπα!

H “Αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη” που χωρίζει τις δύο Κορέες και είναι γεμάτη οπλικά συστήματα

Πολεμική ατμόσφαιρα στην κορεατική χερσόνησο μετά από το θερμό επεισόδιο που είχε αποτέλεσμα δύο νεκρούς νοτιοκορεάτες πεζοναύτες.

Η είδηση που μας μετέδωσαν τα δυτικά πρακτορεία: Δυνάμεις της Β. Κορέας βομβάρδισαν νοτιοκορεάτικο νησί, με αποτέλεσμα οι δυνάμεις της Ν. Κορέας να απαντήσουν στα πυρά. Η Πιονγιάνγκ, πάντως κατηγόρησε τη Σεούλ ότι εκείνη άνοιξε πρώτη πυρ, υποχρεώνοντας την σε ανταπόδοση.

Ποιον να πιστέψουμε; Την απόλυτα ελεγχόμενη, αν όχι κατεχόμενη από αμερικανικά στρατεύματα Νότια Κορέα, ή την εναπομείνασα να πολεμά εναντίον όλων, επειδή συνεχίζει να εφαρμόζει καθεστώς ενός κληρονομικού κομμουνιστικού συστήματος, Βόρεια Κορέα;

Στο έδαφος της Νότιας Κορέας σταθμεύουν (σύμφωνα με το BBC) 28.500 Αμερικανοί στρατιώτες.

Αμερικανός αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας είπε πως αυτή τη στιγμή «υπάρχουν περισσότερα από 50 πολεμικά αμερικανικά πλοία στην περιοχή, συμπεριλαμβανόμενης και ναυτικής αρμάδας κρούσης με το αεροπλανοφόρο USS George Washington».

Τι μας λέει ο το «ανεξάρτητο» BBC, μια και οι πηγές μας είναι απόλυτα εξαρτημένες: «Η Ν. Κορέα απειλεί να εξαπολύσει πυραύλους εναντίον της Β. Κορέας σε αντίποινα, στην περίπτωση που υπάρξει και «νέα πρόκληση». Και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, χαρακτήρισε το επεισόδιο (ένα από τα χειρότερα μετά το τέλος του κορεατικού πολέμου) «αποτροπιαστική προκλητική ενέργεια» της Πιονγιάνγκ.

Το βορειοκορεατικό ραδιόφωνο μετέδωσε: «Ο νοτιοκορεάτης εχθρός, παρά τις επανειλημμένες μας προειδοποιήσεις, πραγματοποίησε απερίσκεπτες στρατιωτικές προκλήσεις βομβαρδίζοντας με πυρά πυροβολικού τα χωρικά μας ύδατα στην περιοχή κοντά στη νήσο Yeonpyeong. Η Βόρεια Κορέα θα απαντήσει με πυρά στην περίπτωση που Νότια Κορέα τολμήσει να εισβάλει στη θαλάσσια περιοχή μας».

Οι διευκρινιστική είδηση ανέφερε, ότι ο νοτιοκορεατικός στρατός πραγματοποιούσε άσκηση κοντά στο νησί Yeonpyeong, (δύο μόλις μίλια μακρυά από τα σύνορα της Κίτρινης Θάλασσας και 12 χιλμ από τις βορειοκορεατικές ακτές) και η Βόρεια Κορέα κατηγόρησε τη Νότια ότι «εκείνη άρχισε τις εχθροπραξίες», κάτι που η Ν. Κορέα αρνείται.

Στην περιοχή είχαν σημειωθεί ναυτικές συγκρούσεις τόσο το 1999, όσο και το 2002. Το 2002 κατά την ανταλλαγή πυρών, 13 Βορειοκορεάτες και πέντε Νοτιοκορεάτες ναυτικοί είχαν σκοτωθεί.

Μόλις τον περασμένο Μάρτιο νοτιοκορεατικό πολεμικό πλοίο είχε βυθιστεί μετά από έκρηξη, κατά την διάρκεια ναυτικών γυμνασίων και οιΝότιοι είχαν υποστηρίξει ότι ευθυνόταν για τη βύθιση του σκάφους τους η Β. Κορέα.

Οι Νοτιοκορεάτες καταγγέλλουν ότι περί τις 50 βορειοκορεατικές ρουκέτες έπληξαν νοτιοκορεατική στρατιωτική βάση και εκτός από τους δύο νεκρούς, τραυματίστηκαν 16 πεζοναύτες και τρεις πολίτες.

Οι Νοτιοκορεάτες απάντησαν με 80 βολές πυροβολικού ενώ είχαν θέσει τις αεροπορικές τους δυνάμεις σε ετοιμότητα, ανακοινώθηκε από το νοτιοκορεατικό υπουργείο Άμυνας.

Στην περιοχή δεν είναι πρωτόγνωρα τα μεθοριακά επεισόδια, μετά την εκκεχειρία (και όχι ειρηνευτική συμφωνία) που τερμάτισε τον Πόλεμο της Κορέας, το 1953.

Οι συνθήκες όμως τώρα είναι εξαιρετικά δυσοίωνες. Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Kim Jong-il, που τα δυτικά ΜΜΑ περιγράφουν ως βαριά άρρωστο, φέρεται να έχει επιλέξει για διάδοχο το νεότερο γιο του. Αλλά, το Σάββατο φαίνεται πως η Β. Κορέα επέδειξε αυτό που υποστηρίζει πως είναι εγκατάσταση για τον εμπλουτισμό ουρανίου, σε αμερικανό επιστήμονα.

Τις βορειοκορεατικές ενέργειες κατήγγειλαν ΗΠΑ,

και ΕΕ, ενώ η Κίνα, που είναι κύριος σύμμαχός της, αρνείται να της αποδώσει φταίξιμο.

Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε πως «οι δύο χώρες θα πρέπει να κάνουν περισσότερα για να συνεισφέρουν στην ειρήνη».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε για τον «Κολοσσαίο κίνδυνο», και πρόσθεσε ότι όποιος βρίσκεται πίσω από την επίθεση έχει αναλάβει τεράστια ευθύνη.

newsn.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου