Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Τα καλά του καπνίσματος

Πολλή μεγάλη συζήτηση γίνεται τελευταία σχετικά με την ολική απαγόρευση του καπνίσματος (και) στη χώρα μας. Όπως φαίνεται, η φιλόστοργη κυβέρνηση, έλυσε όλα τα...

άλλα προβλήματα της χώρας μας, και αποφάσισε να λύσει και αυτό. Προβάλλοντας «το καλό της υγείας μας!» Τι λέτε ρε παιδιά;

Παραδέχομαι πάντως, πως οι πολέμιοι της κακής αυτής συνήθειας έχουν κάποιο δίκιο. Όμως παραβλέπουν τα γενικότερα καλά της νικοτίνης. Και είναι αρκετά. Για παράδειγμα, σύμφωνα με άρθρο του Discovery News, πρόσφατες επιστημονικές εργασίες αποδεικνύουν πως ο καπνός όντως αυξάνει την ικανότητα της σκέψης, της απόδοσης, και της δεξιοτεχνίας. Κάτι δεν είναι και αυτό; Χρόνια τώρα υποστηρίζω, πως αν οι αρχαίοι πρόγονοί μας ήξεραν τον καπνό, θα είχαμε φτάσει στο φεγγάρι πριν από χίλια χρόνια. Η ανακάλυψη του καπνού από τη Δύση, συνέπεσε με την αναγέννηση και την άνοδο της επιστήμης. Τυχαίο; Δεν νομίζω.

Υπάρχουν όμως και περισσότερα οφέλη, κοινωνικά και μη. Για παράδειγμα, η απαγόρευση του καπνίσματος θα δημιουργήσει πολλές νέες φιλίες. Οι διωκόμενοι καπνιστές θα συναντώνται κάτω από αντίξοες συνθήκες (κρύο, ζέστη, χιόνια, κλπ) με άλλους ομοιοπαθείς, και ως εκ τούτου θα βρίσκουν πολλά κοινά μεταξύ τους, και έτσι θα δημιουργηθεί ένα νέο είδος κοινωνικότητας και συντροφικότητας. Εμείς οι παράνομοι, οι παρίες, και οι άλλοι, οι άκαπνοι, οι συμβιβασμένοι. Η δίωξη πάντα δημιουργεί συσπείρωση. Και επαναστατικότητα. Πολλές φορές και ερωτισμό. Θα δούμε.

Επίσης, το κάπνισμα βοηθά στην ανοσία του οργανισμού απέναντι σε διάφορες τοξίνες. Κάποτε μάλιστα είχα ακούσει για μια περίπτωση ταχείας αποσυμπίεσης, και δηλητηρίασης του οξυγόνου της καμπίνας ενός επιβατικού αεροσκάφους την ώρα που διέσχιζε τον ωκεανό. Όλοι πέθαναν εκτός από μερικούς, οι οποίοι ήταν …καπνιστές, και ο οργανισμός τους, συνηθισμένος στο δηλητήριο άντεξε. Κάτι σαν Μιθριδατισμός δηλαδή, όμως στο πιο σύγχρονό του. Ευτυχώς που ήταν καπνιστής και ο κυβερνήτης της πτήσης, αλλιώς; Ο δε άκαπνος συγκυβερνήτης του, τα κακάρωσε.

Το κάπνισμα μειώνει σημαντικά το στρες και το άγχος. Η διαρκής τροφοδότηση του αίματος με ποσότητες νικοτίνης, μειώνει τους κινδύνους εκδήλωσης καρδιακών νοσημάτων, έλκους, κλπ. που όλοι σχεδόν οι γιατροί συμφωνούν ότι προκαλούνται από το στρες. Ή μήπως κάνω λάθος; Άρα, για να αποφύγουμε το στρες και τις συνακόλουθες σοβαρές ασθένειες που αυτό προκαλεί, ας αρχίσουμε, ή ας συνεχίσουμε το κάπνισμα. Πάνω απ`όλα η υγεία.

Θέλετε και άλλα; Το κάπνισμα βοηθά και στηρίζει τα μέγιστα την οικονομία μας. Αυτό είναι φωτοφανές. Όσο πιο λίγοι καπνίζουν, τόσο λιγότερη γίνεται η ζήτηση για τα τσιγάρα. Όσο λιγότερη η ζήτηση, τόσο κλείνουν ψιλικατζίδικα και περίπτερα. Όσο αυτά κλείνουν, τόσο αυξάνει η ανεργία, μειώνεται η κατανάλωση, και πάει λέγοντας. Δηλαδή, πέρα από τους τεράστιους φόρους που καταλήγουν στο κράτος, το κάπνισμα είναι και μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας μας. Μείωση του καπνίσματος σημαίνει αύξηση της ύφεσης. Simple things for simple minds. Έτσι δεν είναι;

Παρεμπιπτόντως, όταν είμαστε κάπου και βαριόμαστε του θανατά, όπως σε γάμους, βαφτίσια, φιλικές επισκέψεις, κοινωνικές ή επαγγελματικές συναθροίσεις, διαλέξεις, κουαρτέτα, και πάει λέγοντας, τι κάνουμε; Αν είμαστε καπνιστές βγαίνουμε για λίγο έξω, έχοντας έτοιμη τη τέλεια δικαιολογία. Παίρνουμε τον αέρα μας, γνωρίζουμε νέο κόσμο, και επιστρέφουμε στη πλήξη φρεσκότεροι. Οι άκαπνοι τι επιλογές έχουν; Καμία.

Επίσης να μη ξεχνάμε πως εκτός από τη δεξιοτεχνία των δαχτύλων μας, το κάπνισμα γυμνάζει τα πνευμόνια αλλά και τους μύες μας. Η εισπνοή καπνού δεν είναι για τους φιλάσθενους και αγύμναστους φλώρους. Απαιτεί προσπάθεια και δυνατούς πνεύμονες. Τα δε χέρια μας γυμνάζονται διαρκώς από τη συνεχή πάνω κάτω κίνηση.

Και τέλος, το κάπνισμα είναι μια cool μαγκιά. Όσοι έχετε αναπτήρα Zippo και κάνετε τα κόλπα σας ανάβοντάς τον, ξέρετε τι εννοώ. Μιλάμε για ιεροτελεστία.

Οι υπόλοιποι άκαπνοι με τι θα παίζουν; Ε λοιπόν, ας πρόσεχαν. Ή ας ξεκινήσουν το κάπνισμα έστω και σήμερα. Στις καθυστερήσεις. Ποτέ δεν είναι αργά.

Strange Attractor

antinews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου